woensdag 3 juni 2009

Geologische leerpad (Lehrpfad)

(vervolg wandelvakantie van Jaap en Annemarie)

Weersverwachting van vandaag (woensdag): wolkje, zonnetje en regendruppeltje.
We rijden naar Kylov en drinken eerst koffie in Na Fakulte, binnen lijkt het op een berghut. Allemaal heksjes langs de wand en een knusse inrichting. Een leuke plek met een terras. Zelfbediening!

We lopen eerst via een prachtig natuurpad boven een beekje naar Krasny Buk (Mooie Beuk).
Wij volgen weer het Kögler pad richting Krasna Lipa (Schönlinde).
De meeste plaatsnamen in deze streek zijn van oorsprong (Sudeten) Duits en na de 2e Wereld Oorlog vertaald in het Tsjechisch.
Je kunt nu (vooral in de horeca) goed uit de voeten met Duits.

Onderweg wandelend zorgt een simpel ´dobry den´ (goeden dag) voor een glimlach op het gezicht van de Tsjechen en een vrolijke groet terug.
Na een uurtje wandelen koffie gedronken in Krasna Lipa. Daarna begint een geleidelijk stijgende klim naar Maskuv vrch (Maschkenberg 548 meter).
Mooie vergezichten, ruisende bomen, fluitende vogels en kabbelende beekjes.
Een verademing na de drukte van de grote stad Praag, van afgelopen dagen.

Daarna de afdaling naar Kyjov en na ongeveer 3 uur (netto incl. lezen van de informatie borden) staan wij weer bij Na Fakulte.
Een eenvoudige en prachtige wandeling.

De hele wandeling kun je indelen in 3-4 routes oplopend in zwaarte.
Je kunt natuurlijk ook de hele route in één dag lopen.
Mieke en Koen kunnen je hierover een persoonlijk advies geven.

Het Kögler pad is een geologisch leerpad.
In Zahardy staat het huis waar Kögler gewoond heeft en in de tuin zie je een maquette.
Daarin heeft hij op schaal en in reliëf een geologische kaart gemaakt van dit stukje Tsjechië.
Het geeft je een goed beeld van het gebied, waar je door heen loopt.
Zeker een aanrader voordat je aan de wandeling begint.
In huize Liberta heeft Mieke een lekkere snack gemaakt (gebraden worstjes met basilicum) en daarna smaakt het diner (schnitzel met appel(saus), rösti puntjes, appelmoes en groene kool) weer heerlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten