maandag 8 augustus 2011

Kögler Natuurpad vanaf Zahrady

Neem eens een kijkje langs de gerestaureerde Kögler route, het eerste Lehrpfad in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Oorspronkelijk was deze route 12 kilometer door de prachtige natuurgebieden van de regio, waar Krásná Lípa onderdeel van is. De huidige 23-kilometer lange route leidt bezoekers door de natuurgebieden van het Lužice-gebergte, de Elbe Sand zandsteen bergen en het Nationaal Park van Boheems Zwitserland.

Meer dan 40 informatie borden bieden informatie over geologie, de flora en fauna en de geschiedenis van de streek. Er is een kaart en een boekje die aangeven waar de informatie borden zich bevinden en met een routebeschrijving.

Rudolf Kögler, geboren en getogen in Krásná Lípa, heeft zijn hele leven aan gewijd aan botanische wetenschap en astronomie. Zijn grootste passie was geologie.
Tussen 1933 en 1935, maakte hij een unieke driedimensionale geologische kaart van de regio in zijn tuin, met behulp van de oorspronkelijke rotsen van het omringende gebied. Dit is nog steeds te bewonderen.
De tuin is geopend tussen 15 mei en 30 september.

Dit voorjaar liepen we het deel van de route, dat start bij het geboortehuis van Kögler. We startte in het dorpje Zahrady, dat ´tuin´ betekent. Het spoortje over en dan de Wolfsberg op. Vlci Hora, in goed Tsjechisch. Vanaf de velden vol paardenbloemen en authentiek Tsjechische huizen, kwamen we snel in het bos. Onze eerste bestemming waren de Veronika Brunnen. Het water sijpelt via een doorlatende laag naar beneden, waar het aan het eind van een ondoordringbare laag weer boven de grond komt. Enige basaltzuiltjes, markeren de bron.

De berg Vlčí hora (Wolfsberg, Wolfsberg piek, 581 m) is een opvallende kap van basalt, ten Noordoosten van het gelijknamige dorp. Op de rotsachtige top is een uitkijktoren met een huisje, gebouwd door de Mountain Club van Noord-Bohemen. Deze vereniging werd opgericht in 1885 in Krasna Lipa en plaatste op de top van de berg een paar tafels met banken. Op 11 september 1887 is er een eenvoudige houten hut geopend en in de zomer van 1888 begon met de bouw van een uitkijktoren. Het plein is gemaakt van baksteen, ontworpen door de architect Josef Hampel Rumburger. De bakstenen toren is op 19 mei 1889 officieel geöpend voor het publiek.

In 1901 is het oorspronkelijke huisje uitgebreid en herbouwd in de Zwitserse stijl, en kreeg de naam Ferdinand toevluchtsoord, ter ere van één van de meest actieve leden van de vereniging. Later is het uiterlijk van de toren veranderd. De open observatiedek was  in 1908 bedekt met kantelenen en voorzien van glazen ramen, met de oorspronkelijke afmetingen van 12 meter (hoog) bij 4 meter. Na de tweede Wereldoorlog is de toren enkele tientallen jaren onderhouden door prive-personen en werd daardoor gespaard voor de verwoestingen die andere uitkijktorens wel hebben getroffen.
In de jaren 1996-1999 is een volledige reconstructie uitgevoerd en 110 jaar na de oprichting, op 22 mei 1999, is de uitkijktoren weer officieel geopend. De toren is eigendom van de stad Krasna Lipa. die het aan de lokale toeristische vereniging "club českých turistů" verhuurd. Het huisje ligt naast de toren is nog steeds in particulier bezit. Voor het gemak van de bezoekers, zijn voor de toren enige banken en tafels geplaatst.

De toren kan beklommen worden (15 czk per persoon). Absoluut de moeite waard, want boven heb je een prachtig uitzicht over de regio. Op de vensterbanken staat afgebeeld welke bergen, steden en dorpjes je ziet als je vanaf de betreffende plek naar buiten kijkt.

Naar beneden lopend hebben we de verkorte route genomen en waren we na 2 uur weer terug bij de tuin van Kögler. Zo is de route is verschillende keren te lopen, en beleeft u meerdere prachtige wandelingen, met veel afwisseling.

Ons Pension en camping Liberta staat in Lesne, enkele kilometeres van dit boeiende pad.
Wilt u verblijven bij een gastvrije Nederlandse gastvrouw?
Dan kunt u bij ons informeren en boeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten